Gdaňsk: V říjnu možná na hraně, ale ta cena a architektura 

Cestopisy > Gdaňsk: V říjnu možná na hraně, ale ta cena a architektura 

Cestopisy pokračují. Letos jsem navštívil už pátou zemi, ale určitě ne poslední. Navíc do Polska jsme to vzali už podruhé (viz Cestopis Krakow). Proč mě tak láká Polsko? Letenky skoro zadarmo, možnost vypnout na pár dní na fajn místě, kde je stále co objevovat. A Poláci a terminály? Radši mlčim.

U moře za levněji než v Praze

Do Gdaňsku, nebo vlastně kamkoli do Polska můžete sehnat letenky do litru. To je skoro zadarmo, ne? Přidejte si k tomu ubytko za necelý 4k a máte z toho 4 dny v Gdaňsku u moře, které vyjdou levněji než v Praze. 

Po středečním odpoledním příletu jsme se chtěli přesunout taxíkem. Ale nechtělo se nám čekat 20 minut na Bolt, tak jsme doběhli skoro odjíždějící vlak. Lístky se naštěstí daly koupit i vevnitř, což se teda nedalo říct o navazující tramvaji. Tam nám řidič ukázal QR kód, že si máme stáhnout appku. No, jakou nebo co s ní, už neřekl, terminál na lístky taky nefungoval, tak jsme zkusili znovu Bolt a vyšlo to no. Naštěstí. 

Ubytovali jsme se, a pak jsme vyrazili najít místo, kde si dáme něco k jídlu. Čím jiným začít v Polsku než pirohy. No, a protože jsme v říjnu letěli k (Baltskému) moři, tak jsme se po krátké procházce přesunuli na byt a dali si chill. 

Architektura obchoďáku level 1 000, lístky na tramvaj stále nic

Ve čtvrtek jsme vyrazili na snídani do Chleb i Wino, a jako tyyyy kokos, takhle dobrou snídani jsem dlouho neměl. Takže určitě doporučuju. Jen dejte bacha, je tam dost narváno,  proto si kdyžtak udělejte rezervaci. Pak následovala zase procházka městem – starým městem, kde je fakt spousta věcí k vidění. Gdaňsk je přesně jedno z těch míst, kdy můžete vyrazit do města bez cíle a pořád máte na co koukat. 

Památky, muzea, parky, ale obchoďák Forum?! To je poprvé, co chválím obchoďák. Může to takhle vypadat i u nás, prosím? Poznali byste zvenku, že jde o obchoďák?

Pak jsme vyrazili na procházku k moři, teda čekala nás skoro hodinová cesta. Opět jsme měli problém sehnat lístky na tramvaj. Automaty nikde a nainstalovaný terminály v tramvajích stále oblepený fólií, takže nefunkční. No, už jsem si připravoval, jak se budu hádat s polským revizorem, že jako nemám kde si to koupit. A aplikaci, která po mně chce, (když nejsem Polák) veškerý údaje, včetně krevní skupiny, vzorku vlasů a příjmení praprababičky za svobodna, fakt v telefonu mít nechci.

K večeři jsme si našli skvělou polskou polívku v chlebu, pamatujete si náš výlet do Krakowa? Tady to bylo víc easy, Polpietro. 

Výlet do 2. světové a zase ty platby

V pátek jsme měli dost hnusný počasí. Pršelo a foukal vítr jak blázen (říjen, no). Každopádně to neznamená, že bychom zůstali doma. Vyrazili jsme do nedalekého Muzea druhé světové války. Vstup byl za 25 PLN, takže nic hroznýho. Každopádně zvenku je to opět nádherná budova. Akorát muzeum je ve sklepě a v nadzemních patrech jsou kanceláře a úplně nahoře restaurace. Zrovna v ten den byla zavřená. Muzeum jsme prošli asi za 2 hoďky a opět nás nas*ala polská nátura – strkaj do vás, neuhnou, neomluví se, nic… Prostě stejný, jako když jsme byli v Krakowě

Po návštěvě muzea jsme se chtěli jít najíst, Jan Just mi doporučil pizzerii, která se umístila v top 50 evropských pizzeriích. Každopádně čekat ve frontě 30 lidí se nám fakt nechtělo. Chcete vědět, o jakou pizzerii šlo? Dozvíte se na konci. Vyrazili jsme teda na čínu, pak rychlá návštěva obchoďáku Forum. No, v drogerii se opět Poláci ukázali jako Poláci – terminál nešel a neměli na vrácení. Ale co by se tím stresovali, když ve frontě bylo jen asi dalších 40 lidí… Levný nákup jídla a šup zpátky na byt.

Kousek Itálie v Gdaňsku a pak domu

V sobotu těsně před odletem jsme se vydali do Evropského centra Solidarity, což je opět nádherná budova s muzeem uvnitř, cesta tam byla trochu bojovka, ale dalo se to. No, po 15minutovém čekání ve frontě asi 50 lidí na jednu pokladnu jsme to vzdali, abychom stihli letadlo. 

Ale vydali jsme do Ostro. Pizzerie, kterou jsem zmiňoval výše. Fakt skvělá pizza a kousek Itálie v Gdaňsku. Opravdu doporučujeme! Pak jsme se ještě prošli po starém městě a znovu se vydali hledat automat na lístky. A hele, na druhý pokus automat fungoval. Konečně jsme věděli, že nepojedeme na černo. Hurá! 

Co vidět v Gdaňsku, pokud se nechcete jen toulat městem?

Ještě jste v Gdaňsku nebyli? Napravte to. Dal jsem do kupy pár tipů, co dělat v Gdaňsku za každého počasí – to znamená i v říjnu. 

Muzeum druhé světové války

Nádherná budova, vstup do muzea za 25 PLN. Muzeum druhé světové války v Gdaňsku patří mezi nejvýznamnější polská muzea vůbec. 

Evropské centrum Solidarity

Sice jsme nezvládli vnitřní prohlídku kvůli frontě, ale už zvenku jde opět o nádhernou budovu. Jedná se o muzeum s knihovnou, kde můžete načerpat moderní polské dějiny.

Stary Żuraw

Industriální památka v Gdaňsku. Můžete se setkat také s názvem Brama Żuraw. Jedná se bezpochyby o ikonickou památku původní historické továrny. 

Bazilika Nanebevzetí Panny Marie

Bazilika Nanebevzetí nejsvětější Panny Marie, častěji nazývaná jako Mariánská bazilika je hlavní gdaňskou katedrálou a stojí za to ji vidět naživo.

Nábřeží Motlawy

Nábřeží Motlawy neminete, když se vydáte na toulky městem na blind. Motlawa je řeka, kterou ve městě lemují památky, promenády a náplavky. 

Ostrov Olowianka

Tento malý ostrov se nachází kousek severně od nábřeží Motlawy. Najdete na něm ikonické ruské kolo. Pokud tady budete v říjnu jako my, budete uchvácení halloweenskými barvami a výzdobou, která je teda vidět po celém Gdaňsku. 

Długi Targ

Místo, které navštíví v Gdaňsku snad každý. Jedná se o dlouhé náměstí a patří mezi hlavní turistické atrakce historického centra. Najdete zde radnici, fontánu, Zlatou a Velkou bránu a také mučírnu. 

Katedrála Oliwa

Za katedrálou Oliwa musíte vyrazit na severní předměstí do stejnojmenné čtvrti. Opět architektura, která stojí za to.

Velký mlýn

Zůstaneme na severu, ale posuneme se na okraj historického centra, kde si můžete prohlédnout středověký vodní mlýn, který je velice zachovalý.

Pláž Stogi

Na koupačku to nebylo, ale východně od centra města najdete písčitou pláž Stogi, kde se můžete procházet donekonečna. A taky tady můžete vidět tuleně, nám se to teda nepoštěstilo… 🙁

Pevnost Wisłoujście

Tahle pevnost není tak profláklá jako jiné gdaňské památky. Najdete ji na okraji Gdaňsku nedaleko ústí řeky Wisla (od toho ten název). A přesto stojí za to ji omrknout.

Už bookujete letenky?

Do Gdaňsku, ale i kamkoliv do Polska doporučuju vyrazit. I když v říjnu nebylo počasí žádný med, minuli jsme tím pádem davy turistů, kterých je tu v sezóně určitě dost. Letenky levné, ubytko taky, jídlo fajn. Jen si musíte zvyknout na bezohlednější lidi – nebo jsme měli prostě zas jen smůlu? Ještě před zimou se to dá. Na zimní toulky je to spíš pro otrlé.

Jsem online

Jsem offline

Cesta k nejrychlejšímu spojení vede tudy.

jajsem@andrekohout.cz

+420 777 774 263

IČO 06115764

 
André Kohout