Thajsko vol2: Šnorchl s sebou, ale bacha na žraloky

Cestopisy > Thajsko vol2: Šnorchl s sebou, ale bacha na žraloky

Zatímco v prvním díle jsem zmapoval náš let a cestu do Thajska, odteď už zůstaneme jenom tam. Zatím jsme nachodili a naplavali dohromady skoro 250 km. A to nepočítám cestování na skútru, tuktukem, lodí a dalšími prostředky. Jsem o pár kapek krve a o hodinky lehčí, ale mám zase spoustu zážitků na rozdávání. Co mě to vlastně kouslo? A zažili jste někdy Silvestr v Thajsku? Pojďte na to.

Krvavej tam, bez hodinek zpět

27. 12. jsme strávili, jak už jsem zmiňoval v mém prvním článku, na Tanote Bay, kde jsem skákal ze skály a „lákal“ žraloky, ať připlavou… Nee, tak to úplně nebylo, jen jsem se při lezení na skálu zasekl a trochu si pořezal ruku. Tou dobou už jsem věděl, že tady žraloci jsou a že jiná cesta než přes vodu není. Okay, let’s go… Skočil jsem si, byla to bomba a ano, opět jsem přišel o hodinky. Ale co, byly vodotěsný, takže kdyby nějakej potápěč chtěl, jsou někde tady: 

Mám trochu deja vu z Mallorky, ale stejně to stálo za to. Budu si muset opět vybrat hodinky ze za5dvanact. S kódem ANDRE to můžete udělat taky a navíc to máte s 30% slevou. Na to, že už je dávno po Ježíškovi, jsem celkem štědrej, co?

Z pláže jsme jeli dát sprchu a na jídlo, našli jsme v okolí nějakej „market“. Podle Google zajímavé místo, ale mezi svátkama tu byli jen 3 stánky, no… Tak nic, hledáme místní restauraci, kde sedí hodně místních a málo turistů – yess, máme první! 

(pár místních restaurací, kde jsme jedli, jsem vám tady označil)

Výhled, který bych dal klidně znova

Další den jsme chtěli na nějakou lehkou vyhlídku, tak jsem našel Sai Daeng Viewpoint,  odkud jsme chtěli pozorovat korály. No, žádná sláva, pláž pod tím taky ne, tak jedeme na Sun Suwan 360* vyhlídku, kterou máme asi 10 minut na skútru a Czekid mi ji doporučoval na západ slunce. Jeli jsme tam před 12 a odjížděli po 2 – tak skvělý to bylo! 

50 THB vstup na hlavu, to pak opět jako sleva na baru, tak jsme si dali drink a hodinu čuměli na Chalok baan Kao bay a okolí… Tam jsme se pak jeli podívat, zaplavat si a naučit Terku ovládat dron. Potom si dát sprchu a na večeři, kam? No samozřejmě že na Sun Suwan viewpoint. Abychom se mohli vrátit, tak jsme si dali selfie s prodavačkou a dali si skvělý jídlo s úžasným západem slunce. Na tohle místo bych se kdykoli rád vrátil s počítačem a strávil tam celej den – to místo je na to ideální! 🫶

Ztraceni v džungli

Á, Gadloš píše, jsou tady a jdeme na drink – vyzvedáváme je v hotelu a jdeme okouknout Saire Beach. Začínáme beerpongem, pokračujeme do baru s freestyle ohnivou show s bucketem za 450 THB a večer končíme s bucketem v baru za 125 THB. Následky? 3 ze 4 lidí se nepotýkali s kocovinou… 💪

29. 12. jsme to teda s Terkou chtěli vychodit. Jdeme na hike na maják, parkujeme skútr asi 2 km od něj a na klid v plavkách a pantoflích vyrážíme. No, po necelých 2 hodinách a 2 špatných odbočení jsme dorazili k nějaké paní na vyhlídku. V pohodě, neumí anglicky, ale má pití, štěně a my si potřebujeme dát pauzu. Dali jsme si kokos, pak jsme dostali něco v nálevu, co jsme zatím nedokázali identifikovat, a měli ji zaplatit 300 THB. Asi něco chtěla i za tu vyhlídku a pokud za to mimo jiné nakrmí zvířata, tak rád. Dávám jí 1 000, říká, že nemá na vrácení, tak jede rozměnit. My se máme mezitím jít podívat na ten maják, že tam jsou cedule a její psi půjdou s námi. 

Ok, jdeme do džungle, psi nás nějak vedou a poslední ceduli jsme viděli asi před hodinou. Najednou jsme mezi skalami, bordelem a mořem se šťastnýma psama, že se vykoupali. Kde je maják? Těžko říct… Kašleme na to, jdeme zpátky, protože za 3 hodiny už bude tma jak v ******. Po 10 minutách cesty zpět ztrácíme psy a jdeme sami… „Bacha, ostnatej drát!“ Tudy asi nepůjdeme. Trvalo to necelé 4 hodiny, dostali jsme zpátky na litr a jsme u skútru. Tak to nevyšlo a jedeme spát. Zítra totiž jdeme s Gadlošem a Verčou na šnorchlovací tour, tak ať jsme fresh! A taky mě něco kouslo. Pavouk? Komár? To jsme se nikdy nedozvěděli, ale hezký pohled to není.

Jak vypadá ideální výlet

Ok, je 30. 12. 9:45, nasedáme do auta a jedeme do přístavu na tour za 550 THB na osobu s 5 zastávkami na celý den. Naprosto skvělý výlet a hlavně, když jste tady víc dní, můžete se podle toho rozhodnout, kam se chcete vrátit. 

Začali jsme souostrovím Koh Nang Yuan s doplatkem 250 THB na hlavu. Tam jsme dorazili po 11 a vyrazili na vyhlídku na druhý ostrov. Vau, projdete přes pláž po kolena ve vodě, zaplavete si, zašnorchlujete si, dáte pivko a jedete dál. Protože jsme nabrali zpoždění kvůli nějakým opozdilcům a dalším technickým problémům, vynecháváme Mango Bay (škoda, to jsem fakt chtěl vidět z lodi, protože na skútru je tam šílená cesta!). 

Dostáváme jídlo a jedeme na Ao Chalam (Shark Bay) a jdeme poprvý pořádně šnorchlovat s maskami, co jsme si koupili v Čechách. Vau, naprosto skvělý podmořský svět, tolik barev, tolik ryb, korálů… 😍 Pokračujeme na Ao Leuk (big size corals) a vidíme první želvy. Sice ne ty obrovský, ale krásný! Spoustu dalších ryb, pár skoků z lodi do vody a jedeme na poslední zastávku Ao Hin Wong (Yellow-Strip scad fishes). Vidíme další želvu, jedna nás pozdravila i na lodi, když na minutu vyplavala, a jedeme domu.

Jdeme s Gadlošem a Verčou ještě na drink a jídlo. Trochu prší, tak jdeme do prvního podniku, který vidíme. Super, ganja restaurace bez obsluhy, připojená hudba, posezení a velmi přijatelné ceny. Tady budeme! 

Silvestr v Thajsku a úžasné šnorchlovačky

A máme tu Silvestr. Ráno jsme pracovali u bazénu, udělali si recap 2023 a pak jsme se vydali na Shark Bay, kde jsme zbytek dne šnorchlovali. 

Na večer jsme si vzali láhev Žufánek x Life is Porno, připravili se a před 11 vyrazili na Saire Beach. Už jsme věděli, kam to směrovat, tak jsme si dali bucket za 300 THB, koukli na ohňostroje, ohnivé show a dali dalších pár drinků. 

Na Nový rok jsme měli trochu pomalejší start, něco nám nesedlo. Nevadí, po pár hodinách se sbíráme a jedem na vyhlídku John Suwan a pak Freedom beach. Za 50 THB na osobu máme přístup na vyhlídku a dvě pláže. Zaplavali jsme si a dali si jídlo a pozorovali ryby, co byly pod námi, a že jich bylo! Šnorchly s sebou! 

2. 1. jsme se vydali na Aow Leuk Beach, kde se šnorchluje se žralokama za 50 THB na osobu. Přes oběd jsme je sledovali z restaurace, dali si úžasný pad thai a odpoledne už byli na pláži mezi náma. Jako skoro hodinu šnorchlovat se žralokama byl naprosto úžasný zážitek! Jo a taky teda poslední kapka, která mě přesvědčila, že si mám pořídit GoPro! 

3. 1. byl poslední den, kdy jsme měli skútr. Takže jsme se rozhodli dát znovu Tanote Bay, na nějaký fotky a skok ze skály. Pak jsme se přesunuli na vyhlídku Love Koh Tao Viewpoint, kde se teda majitel s vyhlídkami a foto spoty fakt vyřádil. A ještě chceme šnorchlovat, tak jedeme na Hin Wong Bay. Tam jsme se trochu potápěli, udělali nějaký fotky a jeli dál mrknout na želvy. To prý jde z pláže na Sai Nuan Beach. Zkoušíme, ale bohužel… Nicméně ryby tam byly pěkný, to jo! Jedem vrátit skútr a vydat článek Thajsko vol1.

Co bude příště?

4. 1. balíme a jedeme na Ko Samui – 700 THB na hlavu lodí za 2,5 hodiny. Pak pokračujeme mikrobusem do hotelu. Jsme ubytovaný a jdeme hledat skútr. Vychází to kolem 250-350 THB za den, tak máme skútr za 1 000 THB na 6 dní a objevujeme okolí a markety s jídlem. Budeme vůbec jíst jinde? 

5.1. jsme chtěli do nějakého chrámu a na pláž. Zjistil jsem, že cestou na Choengmon Beach je Big Buddha Temple a zhruba kilák od toho je vysmátý buddha, sumci a další skvělý věci. 

Ale o tom zas až příště, jo?

Jsem online

Jsem offline

Cesta k nejrychlejšímu spojení vede tudy.

jajsem@andrekohout.cz

+420 777 774 263

IČO 06115764

 
André Kohout