Thajsko vol3: Metroví sumci, banánoví jeleni a pláže kompletně bez lidí

Cestopisy > Thajsko vol3: Metroví sumci, banánoví jeleni a pláže kompletně bez lidí

Čeká nás posledních 10 dní na cestách po Thajsku, které byly ve znamení objevování na ostrově Ko Samui, tajných míst na pevnině a také Bangkoku, kde pak naše cesta také skončila. Ale nebudeme předbíhat. Viděli jsme nejhezčí trhy, top pláže, výhledy, krmili jeleny banány – nebo banány jeleny? Pojďme na to.

Ostrov Ko Samui

Po příjezdu jsme šli projít okolí a jako vždy sehnat skútr. Měl stát 250-300 THB. Ukecali jsme to na 6 dní za litr, takže dobrý. Projeli se po okolí, navštívili trhy a poprvé jedli na trzích Lamai Fresh Food Market. Mrkli jsme se na Grandfather and Grandmother Rocks (Hin Ta Hin Yai), ale žádnou slávu nečekejte, prostě skála, co vypadá jako penis a vagína. A Lamai Beach taky nic moc, ačkoliv dle hodnocení by měla být jednou z těch lepších. 

Další den 5. 1. jsme chtěli mrknout na chrámy a pak na pláž. Podívali jsme se na jeden – Big Buddha Temple (Wat Phra Yai), dali si jídlo a hledali pláž. Na třetí pokus jsme našli mini pláž Beach Front, která byla fajn. Jen škoda těch kamínků, písek by byl lepší. 

Pak jsme se přesunuli na vysmátého buddhu Statue of the Chinese Laughing Buddha พระสังกัจจายน์ วัดปลายแหลม, kde bylo v okolí stovky sumců – velkých kolem metru třeba – hustý. A sem tam nějaká želva. Sem se ještě vrátíme něco vyfotit. 

A pak zase trhy. Těch je na Ko Samui fakt hodně. Jen doporučuju hledat trhy pro místní. Ty na rozdíl od těch turistických nejsou tak cenově přepálený. 

Na Crystal beach, kterou jsme chtěli vidět 6. 1., jsme se museli dostat přes resort. Dopoledne to bylo fajn, minimum lidí a klidná voda. Později tam lidi přibývali – asi to bude tím, že tady nejsou úplně ranní ptáčata. Když jsem viděl ceny za ty snídaně, asi je lepší to zaspat. 

Dvojka je lepší než jednička

7. 1. ráno jsme vyrazili na vodopády Wat Khunaram. Chtěli 50 THB za osobu a 20 THB za parkování. Jsou rozdělené na jedničku a dvojku. Jedničku vidět nepotřebujete. Jednak vodopády nejsou nic moc a ještě tam uvidíte slony ve stavu, ve kterém nechcete… Naopak dvojka byla dost dobrá, jen je potřeba tam trochu vylézt – ano, i za ceduli „danger“. 

Na oběd jsme se přesunuli na Chaweng Beach, která je fajn a taky tam mají zajímavý food market, jen byl na můj vkus až moc turistický.

Další den 8. 1. jsem potřeboval pracovat na Meet&Deal, takže jsem Terku hodil na pláž, usedl do kavárny Shade a makal na tom. Už se nám to pomalu blíží. Dorazíte na networking s nejzajímavějšími lidmi české e-commerce? Po práci jsem vyzvedl Terku na pláži a večer šup na výlet. Vyrazili jsme na Overlap Stone. Opět jedničku nechte být (výhled nic moc a navíc chtějí 200 THB za osobu), ale dvojka stála za to. Sice to byl docela kopec, ale výhled top. A navíc dostanete ke vstupnému i banán. 

9. 1. jsme zajeli na trhy nakoupit nějaké ovoce – 2x ananas a mango za 60 THB, a pak jsme se přesunuli na Hat Chaweng Beach trochu pochillovat. Potom zase prohlédnout okolí, nějaké trhy a podobně. Další den jsme vraceli skútr, protože nás čekal další přesun.

Na Ko Samui jsme asi 6x navštívili jednu restauraci. Chodili jsme tam na rýži, kuřecí maso, vývar a omáčku. Za 50 THB to bylo naprosto top. Objevíte jí podle fotky? Stejně tak příroda a výlety stály fakt za to. Jen škoda, že se na Ko Samui nedá moc šnorchlovat. Když už najdete pláž, kde je klidná voda, stejně je to tak nějak k ničemu. Šnorchly jsme s sebou tahali pořád, zkoušeli jsme to asi 3x a neviděli pořádně nic. S Ko Tao se to absolutně nedá srovnat. 

Tajemné místo

Pár následujících dní jsme byli na tak skvělém místě, že se mi to nechce ani prozrazovat. A protože se tam chci někdy vrátit a pořád to vidět bez turistů, raději to nebudu jmenovat. Ale bylo to fakt skvělý. Pokud jste dostatečně šikovní, najdete to na mém Instagramu

Ve zkratce jsme opět cestovali na skútru, fotili se s místními (až tak nejsou zvyklí na turisty), prohlédli pár chrámů, krmili jeleny banánama, navštívili snad nejlepší trhy, na jakých jsme kdy byli, a koupali se na skoro prázdné 2km pláži s čistou a klidnou vodou. No, prostě lahůdka.

Poslední zastávka: Bangkok

Stěhování do Bangkoku bylo relativně easy. Objednali jsme si vlak, což byla nejrychlejší a nejlevnější varianta. A taky docela v poho cesta. Vlak byl klimatizovaný – hodně. Vlastně jako všechno tady.

Navštívili jsme opět (stejně jako v článku Thajsko vol1: Do Číny už raději ne. Jak vypadají Vánoce v Bangkoku?) Chatuchak Weekend Market a pak taky MBK Center a okolní tři obchoďáky. Dohromady i s večerními trhy jsme za jeden den omrkli přes 30 000 obchodů a nachodili bezmála 44 km. 

Další den 15. 1. nás čekal zasloužený chill a práce na hotelu u bazénu. Připravuju totiž nový projekt. Bude to top. 25.1. to všechno začne. 🤪 Večer jsme vyrazili na Jodd Fairs, který jsme viděli po cestě na hotel. Byly obrovský, dost turistický, ale vlastně jako fajn. Fakt hladový a po masáži příjemně unavený dostáváme v 11 večer naproti hotelu Tom Yum s krevetama. A ty jo, já jim krevety…

Den před odletem domů jsme šli na projížďku lodí po řece Menam-Čao-Praja za 30 THB na hlavu. Projeli jsme se do centra, kde jsme se znova prošli, zašli opět do Lumpini parku a teď jdeme na Patpong Night Market. If you know, you know.

Tady naše měsíční thajské dobrodružství pomalu, ale jistě končí. Ale ještě se můžete těšit na článek, který zahrne celý náš itinerář včetně praktických tipů, co kde navštívit a kolik co stojí. Tak stay tuned a těším se příště.

Jsem online

Jsem offline

Cesta k nejrychlejšímu spojení vede tudy.

jajsem@andrekohout.cz

+420 777 774 263

IČO 06115764

 
André Kohout