Srí Lanka 4: Cash, SIMka jsou základ. Co byste měli vědět, než vyrazíte na Srí Lanku

Cestopisy > Srí Lanka 4: Cash, SIMka jsou základ. Co byste měli vědět, než vyrazíte na Srí Lanku

Tak jo, 35 dní na Srí Lance je za námi, a proto bych vám rád předal všechny užitečné informace, které jsme tady za celou dobu zjistili. Dozvíte se primárně to, jak to na Srí Lance funguje, kolik co stojí, co potřebujete k pohodlnému pobytu a cestování nebo naopak, co je naprosto zbytečné řešit.

Jeďte na Srí Lanku

Začnu aktuální situací na Srí Lance. Ale tentokrát jen ve zkratce, protože to hlavní jste se mohli dočíst v článku Srí Lanka 2! Jednoduše řečeno Srí Lanka je pro turisty naprosto bezpečná! A co Covid?! Ale kdeže, ten tu nikdo nikde neřeší. Jsme oba očkovaní, máme vytištěné certifikáty, ale ani jednou jsme je nepoužili.

Hlavně cash, s kartou moc nepochodíte. Ani s dýškem

Kamarád byl na Srí Lance na začátku roku 2022, kdy byl kurz 1 Rs = 0,1 Kč. Po našem příjezdu se již naplno projevila krize a peníze šly vyměnit v kurzu 1 Rs = 0,06 Kč, ale lépe se vám to bude počítat v poměru 1 Kč = 15 Rs. Aktuální kurz se bude odvíjet od toho, kdy a kde budete vybírat hotovost/měnit peníze. Peníze se dají vyměnit takřka všude a je jedno, jestli máte dolary nebo eura, ale dolary jsou tu běžnější. Nám se ve finále nejvíc vyplatily výběry z bankomatů s českou platební kartou. Vybírali jsme většinou z bankomatů Peoples Bank, ale dostali jsme doporučení i na Bank Ceylon.

Když jsme u té karty, dejte bacha. Skoro nikde je neberou, takže u sebe mějte vždy nějakou hotovost. Kartou zaplatíte maximálně ve velkých supermarketech, větších hotelích nebo restauracích. Nám se třeba v jednom ubytování stalo, že nám nabízeli cashback při platbě kartou, ale platit kartou v hotelu nešlo. 

Co se týče dýšek, ty jsou již započítané v ceně. Když chcete dát něco navíc, většinou se to nesetká s úspěchem a koukají na vás trochu divně.

Nezapomeňte na SIMku

Určitě doporučuju koupit si místní SIM kartu. Asi nejvíc tady frčí a hlavně funguje Mobitel, který má i dost příjemnou cenu 2 620 rupií za 60 GB dat. To mi stačilo na práci jak na mobilu, tak na Macu cca na 20 dní. Ale bacha, jsou tady i místa jako třeba Ohiya, kde Mobitel vůbec nemá signál a pochodíte akorát se SIMkou Dialog. Místní SIM karta je za mě nutnost i vzhledem k pravidelným výpadkům proudu a logicky nefunkční wi-fi. Nebo i třeba proto, když v ubytování tvrdí, že má wi-fi, při vyžádání hesla na vás koukají jak z jara. Pokud nechcete ztrácet čas řešením místní SIM karty, můžete využít Airalo. Tam při registraci s kódem ANDRE5430 dostanete 3$ na první objednávku.

Bydlet se dá za stovku i za dvojku. A co cestování?

A jsme u noclehů. Ubytování zvládnete sehnat v přepočtu od nějakých 100 Kč/noc až do cca 2 000 Kč/noc. Záleží především na tom, jak moc jste nároční. Kdybych měl zprůměrovat naše ubytování, vycházelo to na cca 600 Kč/noc. A to jsme bydleli i v 5* hotelu.

Cestovat se tady dá několik způsoby, autobusem, vlakem, tuktukem, nebo po vlastní ose – skútr, auto, tuktuk – vše si můžete půjčit. Půjčení auta bych určitě nedoporučoval. Myslím si, že jsem docela zdatný řidič, ale to, co se děje tady na silnicích, je jedno velké psycho. Jednoduše řečeno přednost má ten, kdo je větší nebo rychlejší. Taky tady všichni neustále troubí, protože evidentně vůbec nepoužívají zrcátka. Ale to je vlastně stejné jak v Čechách, co?

Cenově nejlevněji vychází asi autobus, případně vlak. Když jste teda ochotni jet 3. třídou. My jsme nejčastěji jezdili taxíkem nebo tuktuky, případně jsme si pak půjčovali skútr. Skútr si půjčíte od 1 500 rupií/den, ale hodně záleží na tom, kde jste. My jsme převážně platili 2 500 rupií/den. Jednou dokonce přes 4 000 rupií/den, protože prostě nebyla jiný možnost, čehož se tu dost zneužívá a ceny jsou pak daleko vyšší.

Autobus – Sigiriya – Trincomalee pro 2 – 840 rupií

Vlak – Ohiya – Nallathanniya pro 2 – cca 400 rupií

Taxi auto – Trincomalee – Negombo – 25 000 rupií

Taxi tuktuk – cca 5 km, max 1 000 rupií – ale dá se docela dobře smlouvat. Takže když si vysledujete přibližné ceny, zvládnete s tím pak dost hýbat.

Jídlo na Srí Lance je zábava, ale Google neřešte. A na espresso zapomeňte

Jejich standardní nabídka v lokálním bistru je něco ve stylu Rice&Curry, Fried Rice a Kotta – pak to samozřejmě připravují na milion dalších způsobů. Mají tu i svoje placky a hlavně mají rádi hodně pálivé. Takže pokud sem jako já pojedete s tím, že moc nemusíte pálivý, určitě budete odjíždět stejně jako já s tím, že to milujete! Ceny za jídlo jsou vesměs dost směšné. V bistru jsme většinou platili kolem 1 500 rupií za 2 osoby včetně pití. Když jdete do restaurace, klidně se dostanete na 10 000 rupií, nebo třeba jako my v Smoke & Bitters na 60 000 rupií i s drinkama… 😃

Vůbec se tady nevyplatí vybírat si restaurace podle Googlu. Buď se zeptejte místních nebo rovnou jděte na blind podle toho, kde vidíte mísťnáky. Protože kvůli covidu i vyhrocené situaci z roku 2022 je toho dost zavřeného.

Na co určitě dejte bacha, je kafe. Pokud jako já milujete čerstvě namletou zrnkovou kávu a tedy precizní a voňavé espresso, nechte si zajít chuť. Raději si udělejte doma zásoby, protože to tady těžko pohledáte. Existují samozřejmě výjimky, ale většinou se setkáte s turkem (lógrem) nebo něčím jako 3v1 od Nescafe. A to bolí, fakt!

Standardní potraviny jsou tady celkem levné. Hlavně ovoce, které koupíte víceméně kdekoli. Na ovoce doporučuju jejich markety a na zbytek potravin ty větší obchody. V těch menších je dost omezená nabídka. Jo, a pokud máte rýmu celoročně jako já, přivezte si s sebou zásobu klasických kapesníčků, protože ty jsme tu viděli jen v jednom obchodě. Popravdě ani nevím, co to bylo za obchod, ale standardní supermarket to nebyl. Cenu potravin většinou najdete přímo na produktu vedle expirace.

Nic moc pro alkáče

Alkohol se tu taky kupuje dost těžko. V normálním obchodě ho neseženete, pouze ve větších marketech jako Food City nebo Keells, kde jsou samostatná okénka. Ceny alkoholu jsou pokaždé jiné. Jednou jsem za 12 piv (6x Heineken a 6x Lions – místní) platili zhruba 3 000 rupií a někdy za 4x Heineken 2 000 rupií… Proč? To těžko říct, ale v tomhle případě se smlouvat nedá. V restauracích si pivo kolikrát taky vůbec nedáte, protože tady na to musíte mít speciální licenci, která asi stojí dost peněz, protože ji moc lidí nemá.

Zásuvky jsou tu taky docela pain – mají celkem 3 druhy zásuvek. Ale víceméně všude mi fungoval aspoň v jedné zásuvce klasický cestovní adaptér pro UK.

Co vidět na Srí Lance – itinerář

Plánujete dovolenou na Srí Lance? Dal jsem dohromady itinerář z našeho pobytu a zahrnul všechna nejzajímavější místa, která podle nás stojí za to vidět na Srí Lance. Rovnou jsem přihodil také tipy na výlety na Srí Lance.

Matara (8 nocí)

Sea You House – Surf-Trip se o vás skvěle postará a na začátek a aklimatizace ideální. Pokud si chcete vyzkoušet nebo zdokonalit surfování, je to nejlepší spot na surfing! Na drinky se dá zajet kousek do Smoke & Bitters nebo do DrsHouse.

Kam na výlet v okolí Matary

Koggala – tady můžete navštívit záchrannou stanici pro želvy, za nás určitě super výlet! 

Galle – stará část je moc hezká a poznáte trochu historie Srí Lanky. Nové město pak klidně vynechte, to za to určitě nestojí.

Tangalle (4 noci)

Pláže nás moc nezaujaly, ale po zbytku cestování jsme pochopili jejich kouzlo, jen se tu nedá moc surfovat.

Tissamaharama (1 noc) 

Super místo, na které vám bohatě stačí jeden den. Stihnete vidět tisíce netopýrů i skvělé chrámy 

Yalle – Výlet na safari, který rozhodně stojí za to, ale počítejte s tím, že vidět všechna zvířata bude trochu o štěstí.

Ella (3 noci)

Nádherné skalní město, kde najdete spoustu vodopádů k vidění a mnoho dalšího.

Kam na výlet v okolí Ella

Lipton Seat – pokud se budete nacházet v okolí, rozhodně si nenechte ujít.

Co vidět v Ella / Lipton Seat

Diyaluma Falls – super vodopády, u kterých se vyplatí si zaplatit místního průvodce, který vás vezme nahoru. Tam se můžete vykoupat včetně skákání do vody.

Co vidět v Ella / Diyaluma Falls

Ohiya (1 noc) 

Jednou a stačilo. Sem už bych se znovu nevrátil. Byla tam strašná zima – spali jsme v mikině, teplákách a pod dvěma dekama.

Kam na výlet v okolí Ohiya

Horton Plains – vyplatí se jet na východ slunce, ale nic moc neočekávajte. Worlds Great End je nádherný, ale to je tak vše.

Co vidět v Horton Plains / Ohiya

Nallathanniya (1 noc) 

Nic moc tady není, byli jsme tu jen kvůli výletu na Šrí Padu.

Kam na výlet v okolí Nallathanniya 

Šrí Pada – Adam’s Peak – vyplatí se vidět! Východ slunce z této hory je fakt nádherný! Nahoru jsme šli zhruba 2,5 hodiny a vyšlápnete si cca 10 000 schodů.

Co vidět v Nallathanniya / Adams Peak

Nuwara Eliya (3 noci) 

Nádherný město v anglickém stylu, spoustu čajových plantáží a anglická vesnička. 

Powered by GetYourGuide

Kam na výlet v Nuwara Eliya

Ambuluwawa Tower – super jednodenní výlet.

Sigiriya (3 noci) 

Nic moc extra, náhodně se tady nic moc objevit nedá, takže je dobré si naplánovat výlety dopředu.

Kam na výlet v okolí Sigiriya 

Pidurangala – skála kousek od Sigiriya Rock, určitě se vyplatí koukat na západ odtud. Při něm uvidíte právě Sigiriya a výšlap sem je daleko snazší. 

Co vidět v Sigirya

Polonnaruwa – pokud jste v okolí, tak asi proč ne, ale jinak nedoporučujeme. Nic extra k vidění a zas tak zajímavé nám to nepřišlo.

Trincomalee (4 noci) 

Spousta zvířat… jeleni, psi, osli a tak dále. Sem tam zajímavý chrám a zajímavá historie. Původně jsme zde měli být 5 nocí, ale nakonec jsme to zkrátili.

Co vidět v Trincomalee

Negombo (5 nocí) 

Po příletu nebo před odletem úplně ideální. V pohodě pláže, dost turistického zázemí, restaurace, krámky a tak podobně. 

Kam na výlet v okolí Negombo

Colombo – nutno vidět, kombinace mrakodrapů se stavbami běžnými na Srí Lance je neuvěřitelná – Lotus Tower je skvělé místo pro výhled na celé město.

Co vidět v Colombo

Jak jsme začínali na Srí Lance?

Pokračování, jak procestovat Srí Lanku?

Vol3, aneb, jak na Srí Lanku zkušeně?

Jsem online

Jsem offline

Cesta k nejrychlejšímu spojení vede tudy.

jajsem@andrekohout.cz

+420 777 774 263

IČO 06115764

 
André Kohout