Cestopisy pokračují. Co dělat celý víkend v Krakowě?

Cestopisy > Cestopisy pokračují. Co dělat celý víkend v Krakowě?

Nikdy jsem si nemyslel, že budu nějak víc psát na blog o cestování, ale když moje články o Srí Lance měly takový úspěch a skvělé ohlasy, rozhodl jsem se, že to teda dám. Jak jsme se měli na Srí Lance, si můžete počíst tady. Teď se ale vydáme do Polska, do Krakowa, kde jsme strávili celý víkend.

Pátek: Jídlo dobré, ceny přijatelné

Našli jsme ideální letenky od pátku do pondělí. Přílet byl v pátek ve 12:00 a odlétali jsme v pondělí v 15:10, takže jsme v Krakowě strávili celkem 3 noci. Po příletu jsme se šli samozřejmě hned najíst. Chtěli jsme něco polského, tak jsme našli Morskie Oko, kam jsme vyrazili hned z letiště – jídlo dobré, ceny přijatelné! Potom jsme se šli ubytovat přes Airbnb, které nás vyšlo zhruba na 4 000 Kč. Vzhledem k tomu, že jsme bydleli ve Starém městě a že jsem ubytko rezervoval až v pátek v 6 ráno, je to dost v pohodě cena. Cestu z letiště do centra jsme vzali autobusem č. 300 s jedním přestupem na tramvaj za krásných 6 PLN na hlavu a 60 minut v MHD.

Po ubytování a krátký pauze jsme se vydali zpátky do centra, prošli jsme centrem směrem k hradu Wawel a prohlédli si jeho okolí. Protože po obědě si chcete dát ještě dezert, skočili jsme do restaurace Sklep Firmowy i Kawiarnia Wawel přímo na „náměstíčku“. Taby byly ceny samozřejmě vyšší, ale štrůdl se zmrzlinou jsem prostě chtěl. A káva? Ta měla obstojnou chuť! Pak jsme to vzali zase přes centrum směr byt. Přece jen jsme moc nenaspali, tak jsme byli grogy. 

Sobota: Sníh, důl v polštině, pivo nic moc, ale skvělý drinky

V sobotu nám sněžilo – ano, v březnu padal sníh, takže jsme jeli do solného dolu Wieliczka. Jelikož jsem v žádném takovém dole ještě nebyl, bylo to pro mě zajímavý. 130 metrů pod zemí nejste každý den. Ale bacha, ve srovnání s dolem v Rumunsku to dle Terky není tak dobrý a hlavně?! Jsou tam mraky dětí a ty časy prohlídek jsou taky takový tricky. Přijeli jsme vlakem, po jednom špatném nástupu ve 13:15. Cesta z nádraží v centru trvala vlakem asi 30 minut a stála 13 PLN na hlavu. Prohlídky byly buď od 14:00 v angličtině, případně 14:05 v polštině. No, koupili jsme si polštinu… Proč? Asi protože jsme stáli v blbý frontě. 

Potom, co jsme se vrátili na nádraží, jsme šli na chvilku bydlet a pak vyrazili na večeři do centra. V sobotu bez rezervace to byl docela pain, ale nakonec jsme našli fajn jídelnu, která byla cenově dost přijatelná. Za 2 hlavní jídla a 2 piva, který dobrý nejsou (protože prostě polský pivo) nás to vyšlo asi na 400 Kč. Potom jsme chtěli na drink a našli jsme skvělý Sour s nádhernými prostory a skvělými drinky. Sice za 4 drinky zaplatíte 600 Kč, ale co už feelslikeahome…

Neděle: Nejlepší pirohy ever, ale guláš ne

Na neděli jsme se těšili, protože nemělo sněžit a hlásili lepší počasí. Vyrazili jsme přes centrum na hrad a pokračovali až do Kazimierzu, starý židovský čtvrti. Prošli jsme si synagogy, hřbitovy, koukli do muzea za přijatelných 20 PLN/hlava a dali si skvělý pirohy v Mirror Bistro. Nutno dodat, že to byly asi nejlepší pirohy, co jsme s Terkou měli. A hlavně ta cena? Za 16 pirohů 4 druhů jsme zaplatili 27 PLN. Pak jsme se zase přesunuli na Starý město, kde jsme navštívili Dierovy Kociol (aka děravý kotel, vy potterheadi!), kde jsme si dali máslový ležák, což prostě chceš zkusit. Ale mít to nemusíš. 

Pak jsme šli na večeři, kde jsme si oba dali dlouho očekávaný guláš v chlebu. Na to, že to vidíte na každém rohu, se to shání dost blbě. Proto cenovka 250 Kč, což je teda docela dost. Ale kdyby se maso v guláši rozpadalo, nemáme problém. Ale nerozpadalo, nicméně plusové body byly za skvělou chuť, což bych celkově ocenil na maximálně 200 Kč. 

Pondělí: Snídaně s Harry Potterem a odlet

V pondělí jsme si dali skvělou snídani v Cytat Cafe, což je zároveň knihovna. Ten prostor byl naprosto boží! A to, že na WC najdete plakáty Harryho Pottera, je příjemný překvapení! Pak už nás čekala poslední procházka centrem a přesun na letiště.

Jsem online

Jsem offline

Cesta k nejrychlejšímu spojení vede tudy.

jajsem@andrekohout.cz

+420 777 774 263

IČO 06115764

 
André Kohout