6 největších mýtů o networkingu

Marketing > 6 největších mýtů o networkingu

Na networkingu mám postavené své podnikání a vidím v něm skutečné přínosy na denní bázi. Sám pořádám nejvýživnější networking v podobě eventů Meet&Deal, kde se to jen potvrzuje. Ale stejně existuje spousta lidí, kteří ho nepovažují za důležitý. Možná i kvůli špatné informovanosti. Proto jsem se rozhodl představit 6 největších mýtů o networkingu a uvést je na pravou míru.  

Mýtus č. 1: Networking pro mě, můj produkt nebo mou službu nefunguje

Networking funguje. A u všech a vždycky. Networking není prodej. Jeho funkce spočívá v navazování a udržování kontaktů. Jde o obchodní strategii, která využívá mezilidských vztahů a interakcí. Ať už se snažíte stavět na stávajících vztazích s lidmi, které už znáte, nebo na budování nových, networking patří mezi nejmocnější nástroje pro podnikání, freelancing, ale i pro rozvoj vaší kariéry jakožto zaměstnance.

Mýtus č. 2: Networking je easy

Pro mě tedy už tak nějak ano, ale protože jsem extrovert a networkingu se věnuji intenzivně několik let. Pro začátečníky nebo lidi, kteří mají problém se sebevědomím vystupováním to rozhodně snadné není. Pro úspěšný networking musíte zkombinovat hned několik věcí, jako například:

  • osvojení základních dovedností
  • porozumění lidské interakce
  • osvojení prodejních dovedností
  • vhodné oblékání a celková image

Networking znamená neustále se učit, zkoušet, co funguje, a poznávat nové lidi, z nichž se každý chová a jedná úplně jinak. Zkrátka je to proces rozvoje, který formuje i vás samotné.

Mýtus č. 3: Úspěch v networkingu se vždy dostaví okamžitě

Potřesením rukou nevzniká automaticky deal. Alespoň zpravidla ne při prvním seznámení. Několikaminutová konverzace nemusí přinést okamžitý výsledek, i když se to může stát, zvlášť pokud se jedná o vztah, který již nějakou dobu budujete. Budování vztahů vyžaduje čas, důvěru a vzájemný respekt. 

Na druhou stranu pokud se s někým seznamujete na doporučení, usnadní vám to cestu k důvěře a deal můžete uzavřít bezprostředně po seznámení. Ale to je opět díky předchozímu networkingu.

Mýtus č. 4: Networking znamená rozdávání vizitek

Dokonce se to často na různých rádoby networkingových akcích děje. Sednete si ke stolu, jeden člověk od vás vybere balík vizitek a při odchodu dostanete balíček s vizitkami všech ostatních. K čemu to je? Úplně k ničemu. 

Nezavrhuji vizitky, ale většina jich končí v koši. Protože vizitka dává smysl jen tehdy, když si ji lidé spojí přímo s vámi. Je rozdíl, když si od vás někdo vizitku vyžádá, než když rozdáte desítky vizitek na potkání.

Mýtus č. 5: Networking je o seznámení s co nejvíce lidmi

I když na Meet&Deal chci vždycky přivést co nejvíce lidí, neznamená to, že se musíte potkat a poznat se všemi. Chci, ať máte z čeho vybírat. Víc kontaktů neznamená zákonitě víc dealů. Naopak seznámit se s menším počtem lidí, kterým věnujete nějaký čas a nasloucháte jim, může přinést daleko lepší a sladší ovoce. Není to o prvním kontaktu, ale o budování vztahů. Ale to už se opakuju. 

Schválně kolik lidí, se kterými jste se seznámili, si druhý den pamatujete? Všechny? Pak to nejspíš děláte dobře. Pokud ne, zkuste počet snížit a více se na dané lidi zaměřte.

Mýtus č. 6: Networking je o účasti na co největším počtu akcí

Opět jsem možná výjimka, co potvrzuje pravidlo. Za rok navštívím desítky networkingových, e-commerce a marketingových akcí. Teď už to v mém případě není tak intenzivní jako dřív, protože akce si vybírám pečlivěji.

Navštívit všechny možné akce napříč různými obory vám automaticky úspěch nezaručí. Jde o to, abyste se spíš zaměřili na určitý typ akcí. Například na e-commerce akce chodí poměrně stejná komunita lidí. Jakmile do takové komunity proniknete a jste v ní pravidelně vidět, posílí to vaši důvěryhodnost a vnímání vaší autority v rámci komunity. A to je pak snazší cesta k dealům.

Networking vám bude fungovat nejlépe, pokud se na něj budete dívat strategicky.

Chceš se o networkingu dozvědět kompletně vše? Stáhni si e-book NETWORKING byAndré

Jsem online

Jsem offline

Cesta k nejrychlejšímu spojení vede tudy.

jajsem@andrekohout.cz

+420 777 774 263

IČO 06115764

 
André Kohout