Tunisko: Ideální místo, kde můžete na pár dní vypnout, ale i objevovat

Cestopisy > Tunisko: Ideální místo, kde můžete na pár dní vypnout, ale i objevovat

Když jsme si kupovali tuhle dovolenou, myslel jsem si, že o ní ani nebudu psát. Vlastně mě to nejdřív ani nenapadlo. Po nějaký době v Tunisu mi došlo, že vlastně je o čem napsat. Tunisko a Hammamet má co nabídnout a ne, není to jen hezký resort, kde si dovolenou koupíte. Však na to pojďte mrknout se mnou.

Dovolená levnější než žít doma

Poprvý jsem někam letěl s cestovkou a musím říct, že dost dobrý. Nebo jako na vlastní pěst to pro mě asi vždy bude příjemnější a zábavnější, ale když nechcete nic řešit, jakože vůbec nic, tak je to naprosto ideální. Když Terka přišla s tím, že by ráda někam na dovolenou, neváhal jsem a uvědomil si, že dovolenou potřebuju taky. Dlouho hledala a vypadalo to na Egypt, pak na Tunisko, pak taky našla Řecko, ale to bylo za hodinu pryč. Nakonec jsme dva dny před odletem koupili Tunisko, Hammamet za 6.090 Kč na týden. Ano, na jednu osobu se vším včetně letenky, all inclusive v 4* resortu. Pokud byste se tam radši vydali na vlastní pěst, doporučuju letenky hledat na Skyscanner.

Do Tunisu se letí lehce přes 2 hodiny a časový posun je v letním čase jen -1 hodina. Po příletu do Enfidha nás čekal zhruba hodinový přesun do hotelu El Hammamet. Když jsme přijeli do hotelu a dostali pokoj, už jsme chápali, že to je za takový prachy – každopádně ten pokoj měl vypadat jinak, protože jsme si „připlatili“… 😅 Takže když jsme druhý den po příletu měli schůzku s delegátkou, řešili jsme to s ní a pokoj nám vyměnili. A ano, to už byl ucházející pokoj, který jsme měli mít. 

Tunisko nekončí za bránou hotelu

Kromě válení u bazénu nebo u moře, které jsme chtěli a oba potřebovali, jsme sem tam chtěli vyrazit i někam mimo resort. Tunisko totiž není jako Egypt a mimo resort toho můžete dost zažít a hlavně vidět. 

Začali jsme tím, že jsme si prošli okolí hotelu a našli spoustu skvělých podniků, kde se dá trávit čas – hned po příletu jsme šli do kavárny/restaurace The Antique Cafe hned vedle, za dobu pobytu jsme navštívili Da Noi Hammamet, kde jsme si dali skvělou shishu, která byla takřka zadarmo a hlavně taky o více než polovinu levnější než na hotelu. Prošli spousty místních obchodů a nakrmili a pomazlili spoustu koček. Taky jsme to nevěděli, ale v Tunisku jsou toulavé kočky na každém rohu, a když říkám na každém, myslím opravdu na každém. Například v Old Hammametu, který jsme navštívili, bydlí na 3.000 lidí a žije přes 4.000 koček. Asi by s tím měli něco dělat, jinak to bude neudržitelné. 

V Tunisu teda krom resortů, koček, turistického vyžití najdete samozřejmě taky spoustu bordelu, vybydlených staveb a podobně… Když jsme se jeden den vydali do 10 minut autem vzdáleného Old Hammametu, kam nás cesta stála 7 TND (asi 50 Kč), navštívili  jsme Hammamet Medinu, kterou obklopuje pevnost Kasbah a následně obrovské hřbitovy námořníků, křesťanů a muslimů. 

Jako spousta ostatních tuniských měst, také Hammamet má svou Medinu neboli historickou část, kde se nachází staré stavby, malebné uličky a nejrůznější tržiště. Tato oblast v případě Hammametu zabírá plochu asi 200×200 metrů. Dominantou je pochopitelně pevnost a velká vstupní brána, za níž se vám ukáže zcela jiný svět. Při procházení uliček Mediny narazíte na spoustu místních obchodů, od těch očividně turistických po příjemné lokální domácí byznysy. Skvělé výhledy.

Luxus v pustině

Jednoho dne jsme se taky vydali na opačnou stranu do Yasmine Hammametu, které je úplně nové luxusní letovisko postavené 5 kilometrů jihovýchodně od původního města a letoviska Hammamet.

Zhruba uprostřed oblasti je postavený velký přístav pro soukromé lodě a jachty. Vzhledem k všudypřítomnému luxusu se zde občas zahlédnou velmi zajímavé lodě i zajímaví lidé, ale taky spoustu prachu, špíny a lidí, kteří se snaží co nejvíce oškubat turisty, např. fotkou s papouškem a tak podobně. 

Po 10 letech jsem přečetl knihu

V Hammametu, možná i jinde v Tunisku fouká dost vítr, takže mi krom jiných vodních sportů byl nabízený i surfing, který jsem si dost oblíbil i vlny na to místy vypadaly, že by se na nich relativně dalo surfovat, ale protože tam nikdo jiný nesurfoval a já si přijel odpočinout jsem to vynechal. Raději knihu.  

Taky jsem jako nečtenář zhruba po 10 letech přečetl knihu – Forbidden od Tina Hrnčiara, která je naprosto skvělá. Doporučuju ji každému, koho zajímá podnikání, marketing nebo jen brand Life Is Porno – Dal jsem si předsevzetí, že budu číst dál. Tipy na super knihy mi klidně pište. 

Chcete vypnout? Jeďte

Samozřejmě se to nedá srovnat třeba s mým putováním po Srí Lance, ale pokud chcete opravdu na pár dní vypnout za pár peněz a nic neřešit, Tunisko rozhodně doporučuji. Ideálně kupte zájezd den až dva před odletem. S cenou se dostanete i na polovinu, než když budete dovolenou plánovat někdy na jaře. Za ty peníze se vám to vyplatí pomalu víc jak být doma. Navíc v Tunisku nejste odsouzeni zůstat jen v areálu hotelu, možností máte daleko víc než v jiných destinacích tohohle typu.

Jsem online

Jsem offline

Cesta k nejrychlejšímu spojení vede tudy.

jajsem@andrekohout.cz

+420 777 774 263

IČO 06115764

 
André Kohout