Cestopis Turecko: Kebab, jeskyně a parádní pláž

Cestopisy > Cestopis Turecko: Kebab, jeskyně a parádní pláž

Tak jsme zase vyrazili na all inclusive „dovolenou“, tentokrát do Turecka. Proč píšu dovolenou do uvozovek? Od doby, co jsem na volný noze (a vlastně ani moc předtím, když nad tím přemýšlím), to není vždycky úplně dovolená. Každý den si dám trochu práce nebo čtení. Ale zpátky k věci. Vyrazili jsme do Alanye, což je cca 2 hoďky cesty od Antalye. Zní to podobně, ale v jednom městě je letiště, v druhém letovisko. 

Proč a kdy do Turecka?

Do Alanye, respektive do Turecka se raději vydejte (ideálně mimo sezónu, ne jak my v srpnu), když chcete dobrej kebab, levný drahý značky a užít si evropsko-asijskou zemi. 

Před sednutím do letadla v Praze jsem si koupil přes Airelo virtuální SIM, která by mě normálně vyšla na 18 $ za 10 GB dat, ale díky vám jsem to měl grátis. A pokud to neznáte, tak na tyhle virtuální SIM mrkněte – s kódem ANDRE5430 dostanete 3 $ na vyzkoušení a já taky! A mně se budou hodit, koncem roku totiž zase chceme někam vypadnout. 

Přiletěli jsme s menším zpožděním asi v 16:30 místního času (+1h), pak jsme nasedli do busu a v Alanyi jsme bylo kolem 8 hodiny večer s jednou turistickou zastávkou na nic moc kebabu. Ubytovali jsme se v hotelu, který byl na Kleopatra beach. Ta má asi 4 km a je dost pěkná. Škoda vstupu do vody přes obří balvany, ale jinak naprosto geniální. Pokud budete někdy někde kolem, určitě se tam stavte. 

Jo a pokud čekáte kebab jako v Česku, tak jste na omylu. Dürüm dělají úplně jinak, s jiným masem i zeleninou a hlavně bez omáček. A ačkoliv jsem zastáncem toho, že „suchý se to nedá“, tak ten jejich kebab je naprosto dokonalej! 

I tentokrát jsem na dovolené i dost četl, vzal jsem si s sebou dvě knížky: Jak drahé je zdarma od Dana Arielyho a Anatomie rozhodování od Richarda Shottona. Obě jsem přečetl a doporučuju. Ale zpátky k věci.

Žádné polehávání

Druhý den jsme si prošli okolí a zjistili, co všechno tady máme. Viděli jsme na Alanya Castle, který hned za sebou má Red Tower a na Kleopatra beach přistavili tandemový skoky padákem. Našli jsme taky několik trhů a zjistili, že je v okolí asi pět jeskyní a několik vyhlídek a přístavů. 

Další den ráno jsme se tedy vydali na první páteční trhy, které jsme našli – Friday Bazar. Spousta ovoce, zeleniny a všech další věcí, které Turci umí vypěstovat. Menší, ale dost dobrý trhy. A to i v porovnání s Oba Bazar, které jsou obrovské a nacházejí se kousek dál za centrem města, kde krom čerstvého ovoce a zeleniny seženete taky hadry – jen ty značky a ceny trochu nesedí. 😁

Když už jsme byli na Friday Market v centru Alanye, tak jsme si to rovnou prošli i s přístavem, kde je dlouhatánská kolonáda končící pod Red Tower. U Red Tower jsme si obešli kousky hradeb, které byly přístupné, a zakončili to před loděnicí, kam už chtěli vstupné. Na Alanya Castle se pak dá dostat buďto pěšky (taxíkem) nebo z druhé strany kopce lanovkou. 

Powered by GetYourGuide

Jak drahé je zdarma

Díky tomu, že jsme byli přes cestovku, nabídli nám výlet „zdarma“, ale vzhledem k tomu, že tou dobou už jsem měl skoro přečtenou knížku Jak drahé je zdarma, tak jsme se nenechali ošálit. Celodenní výlet zahrnoval zastávku na vyhlídce I love Alanya, řeku a vodopády Çamlıbel Piknik (Oba Çayı) a taky plavbu lodí z přístavu v centru. No, ale to nebylo všechno. 

Všechny tyhle zastávky byly proloženy zastávkami v koženářství, ve zlatnictví, v šestipatrovém obchoďáku, kam nikdo jiný než turisti nepáchne, a jednou zastávkou v nějakých cukrovinkách. Výlet prostě vydělává na provizích těch vysokých cen, kteří lidé zaplatí za kůži, šperky, zlato a cukrovinky. No, my se naštěstí všemu vyhli – proč taky dávat 5 eur za 1 magnet v obchoďáku, když jsme je na ulici viděli 2 za 1 euro? 😅 

Každopádně vyhlídka I love Alanya stála za to, řeka a vodopády jakbysmet, včetně sumců a želv, co tam chovají. Hodinová plavba s nahlédnutím do třech jeskyní taky šla – viděli jsme pirátskou jeskyni (Korsanlar Mağarası), Fosforovou jeskyni (Phosphorus) a jeskyni milenců (Aşiklar Mağarası) s menší koupačkou. To bylo fajn. Místenku na loď si můžete koupit i dopředu přes GetYourGuide nebo na místě v přístavu. 

Powered by GetYourGuide

Jeli bychom znovu?

Za mě dobrá dovolená za relativně malý peníze, last minute zájezd nás vyšel na 10 000 Kč na osobu, což je furt skoro levnější než být v Praze. Tunis za 6 500 Kč to sice není, ale co už. Jeli bychom znova? Na to samé místo asi ne. Ale Alanya není jediné letovisko, takže třeba zase příště.

A proč v článku nezmiňuju vůbec místní měnu, tureckou liru? Ta je v posledních letech dost slabá a čím dál tím víc slábne. V Alanyi se mluvilo dokonce o 90% inflaci (v červnu uvádí web kurzy.cz 71,6 %). To zhruba potvrzuje fakt, že v roce 2010 jste 1 tureckou liru pořídili za takřka 13 Kč a my v roce 2024 za takřka 0,7 Kč. 

Každopádně jste v Turecku, což je národ, který rád smlouvá, tak toho využijte. A pokud se chcete vydat do Alanye nebo kamkoliv do Turecka na vlastní pěst, letenky seženete na Skyscanneru už za 2 000 Kč.

Jsem online

Jsem offline

Cesta k nejrychlejšímu spojení vede tudy.

jajsem@andrekohout.cz

+420 777 774 263

IČO 06115764

 
André Kohout